Vacature Specialist Educatie

Gepubliceerd op: 15 februari 2024 09:23

Ieder kind een grote lezer! Wil jij hieraan meewerken? Solliciteer dan bij de Bibliotheek.

Enschedeërs komen naar de Bibliotheek voor inspiratie, verhalen en hulp bij allerlei onderwerpen. Ze stappen binnen om te ontmoeten, studeren, werken of even te ontspannen. De Bibliotheek heeft bovendien een belangrijke taak in het tegengaan van laaggeletterdheid.

Samen met tientallen scholen en kinderopvanglocaties in Enschede werken we aan leesplezier!

Voor het team Educatie zijn we op zoek naar een enthousiaste, nieuwsgierige, daadkrachtige en professionele 

Specialist Educatie (aantal uur in overleg)


Als Specialist Educatie geef je samen met het team Educatie vorm aan de educatieve en maatschappelijke Bibliotheek. Je ontwikkelt samenhangende programma’s en activiteiten voor verschillende doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van laaggeletterdheid, de Bibliotheek op school, BoekStart, digitale inclusie, passend lezen en mediawijsheid.

Het team voert de activiteiten binnen de programma’s uit, samen met de medewerkers van het team Programmering. Het team speelt ook een proactieve rol bij de ontwikkeling van beleid. Als Specialist richt je je zowel op leerkrachten en pedagogisch medewerkers als op de leerlingen en hun ouders.

Wat ga je doen?

 • Je signaleert trends en innovaties op je vakgebied en in de branche en vertaalt deze naar lokale mogelijkheden voor het bevorderen van leesplezier voor kinderen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders.
 • Je ontwikkelt nieuwe diensten en producten die aansluiten op de behoeften van de kinderopvang, peuterspeelzalen en scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) in Enschede. 
 • Je adviseert de leerkrachten en pedagogisch medewerker en helpt ze bij het bevorderen van (voor)leesplezier van kinderen en hun ouders. 
 • Je ontwikkelt een programma over lezen, dat aansluit bij het lesprogramma van de school en past binnen het curriculum. Je hebt veel contact met de scholen, peuterspeelzalen en/of kinderopvang en geeft presentaties, advies, workshops, voorlichting en neemt een monitor af bij deze organisaties. 
 • Je bouwt een netwerk op en werkt nauw samen met samenwerkingspartners, je doelgroep (co-creatie) en met je collega’s binnen de bibliotheek om te komen tot een kwalitatief hoogwaardig aanbod. Je coördineert, organiseert en ontwikkelt projecten en zoekt daarbij de samenwerking met collega's.
 • Je deelt je kennis en vaardigheden zodanig dat je de werkzaamheden van jouw collega’s en externe partners versterkt.

Wat vragen we?

 • Je hebt een relevante pedagogische opleiding (minimaal HBO) afgerond, bijvoorbeeld PABO of onderwijskunde.
 • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in in het werkveld jeugdeducatie/onderwijs.
 • Je bent in staat om concepten te vertalen naar toepassingen voor de Bibliotheek en hebt aantoonbare ervaring in het ontwikkelen van (online) programma’s, workshops en activiteiten. 
 • Je hebt aantoonbare kennis van en interesse in (jeugd-)literatuur, (sociale) media en het onderwijs (lees-/taal-/mediawijsheid). 
 • Je hebt strategisch inzicht en een talent voor plannen, organiseren en realiseren. 
 • Je hebt affiniteit met de branche en kennis van relevante ontwikkelingen in de regio. 
 • Flexibiliteit, creativiteit, nieuwsgierigheid zijn kenmerkend voor jou. 
 • Je bent resultaatgericht en het lukt jou om deze resultaten onder te brengen in de organisatie. 
 • Je hebt uitstekende communicatieve en presentatievaardigheden.  

Wat bieden we je?

Een fijne, inspirerende omgeving met leuke collega’s voor wie professionaliteit, kwaliteit en flexibiliteit belangrijk zijn. In eerste instantie ontvang je een arbeidsovereenkomst voor een jaar. Het aantal uur dat je bij ons komt werken, is in overleg. De functie wordt ingeschaald in schaal 8 van de CAO Openbare Bibliotheken afhankelijk van kennis en ervaring.

Solliciteren


Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marlies Olthuis (manager Educatie) via 06-12644714 of per mail m.olthuis@bibliotheekenschede.nl.

Procedure

Heb je belangstelling voor deze vacature? Mail jouw motivatie en cv uiterlijk vrijdag 15 maart 2024 naar Monique Setlight (managementassistente) via m.setlight@bibliotheekenschede.nl. De eerste gesprekken worden gehouden op donderdag 21 maart 2024 met de manager Educatie en een collega Specialist Educatie.