Samen veilig online: wat kan je als ouder doen?
Tanja (51) doet mee aan het programma ‘Samen wegwijs op het internet’, waarbij ze met een groep ouders uit Enschede Zuid drie maanden lang wekelijks samenkom voor trainingen om vertrouwd te worden met het internet. We volgen Tanja tijdens haar deelname aan het programma om te ontdekken wat ze leert.
Onlangs hadden Tanja en de andere deelnemers een training over online veiligheid en kinderen in de digitale wereld. Voor Tanja was dit de belangrijkste motivatie om aan het programma mee te doen. "Ik heb zes kinderen van verschillende leeftijden en wil begrijpen wat ze online doen."
Controle en communicatie
Tanja legt uit: “Kinderen zijn onschuldig, en weten niet wat voor gevaren er allemaal schuilen op internet.” Haar kinderen gamen veel online, met mensen over de hele wereld. “Je weet nooit wie er aan de andere kant achter het scherm zit.”
Tijdens de training hebben ze het gehad over hoe je het internetgebruik van je kinderen kan controleren, en hoe je daar samen over praat. Tanja controleert alles wat haar kinderen online doen via een app. “Natuurlijk vind ik dat niet leuk om te doen, je ontneemt ze hun privacy. Maar ik heb ze uitgelegd dat het voor hun eigen veiligheid is, en ze begrijpen het.”
De reden dat ze dit doet is omdat er wel eens wat vervelende dingen zijn voorgevallen: “Mijn dochter van vijftien heeft toen ze zeven was filmpjes gemaakt en stiekem op TikTok geplaatst. De afgelopen jaren kwam het voor dat ze deze filmpjes toegestuurd kreeg en ermee werd gepest.” Ze hoopt dat er voor kinderen meer bescherming komt, bijvoorbeeld dat ze niet zomaar zelf accounts kunnen aanmaken op social media.
Dure les
Tanja had onlangs een financiële tegenslag: haar dochter gebuikte de achteraf betaalservice Klarna op Tanja’s telefoon en bestelde voor 1100 euro aan artikelen bij Chinese groothandel Temu. Spullen die niet geretourneerd konden worden en dus moest Tanja de volledige som betalen. “Ik was heel boos. Ze krijgt nu geen zakgeld meer om het aan mij af te lossen.” En Tanja heeft haar Klarna account verwijderd.
Volgens Tanja heeft haar dochter haar lesje wel geleerd: “De helft van de kleding paste niet en de andere helft was toch niet helemaal wat ze had gehoopt.”
Niet alleen haar dochter houdt van online shoppen, ook Tanja bestelde onlangs een paar schoenen. “Bleek dat het een nepwebsite was. En dat terwijl ik nog wel de reviews had gelezen op de website.” Ditmaal ging het ‘maar’ om 45 euro, toch baalt Tanja ervan. “Je denkt dat je er niet intrapt, maar criminelen worden steeds slimmer.” Nu heeft ze geleerd om altijd eerst op de website van de politie te kijken of de webshop betrouwbaar is, en anders bestelt ze maar gewoon op Bol.
Het programma is onderdeel van het promotieonderzoek van Lilian Boerkamp van het Centrum voor Digitale Inclusie van de Universiteit Twente en is samen met de Bibliotheek Enschede tot stand gekomen. Het wordt gesubsidieerd door ING Nederland fonds en ondersteund door de gemeente Enschede en Stichting Surplus. Kijk voor meer informatie op: https://www.utwente.nl/nl/centrumdigitaleinclusie/nieuws/2024/11/1844785/digitale-inclusie-programma-van-start