De Nationale Voorleeswedstrijd 2024

Gepubliceerd op: 5 februari 2024 07:30

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De Bibliotheek Enschede organiseert jaarlijks lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dit jaar doen maar liefst 38 basisscholen uit Enschede mee. Schoolkampioenen lezen hun favoriete fragment voor. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen.

Lokale finales

Vanwege het grote aantal deelnemende scholen organiseert de Bibliotheek Enschede in januari en februari drie lokale finales.De winnaars van deze lokale finales gaan door naar de regionale finale op dinsdag 5 maart in De Kappen in Haaksbergen. 
Winaars van de regionale finale mogen door naar de provinciale finale op 11 april in Nijverdal.Op 22 mei vindt de landelijke finale plaats in Utrecht. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden hier voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. 

De presentatie van de lokale finales in Enschede is in handen van Goochelaar Jan die met hulp uit het publiek hilarische trucs laat zien tijdens het juryberaad. 

Winnaar lokale finale 1

De eerste lokale finale op 17 januari is gewonnen door Indy Speerstra. Indy is leerling van basisschool De Prinseschool, loc. Prinsestraat (groep 7) en las voor uit het boek Kikkervisjes in de soep van Willemijn de Weerd. "Een genot om naar te luisteren, met een mooi tempo en een pakkende inleiding" aldus de jury. 
De jury bestond uit Hans Assink (columnist), Arjan Kampman (wethouder) en Margót Velduizen (oud-stadsdichter). 

Winnaar lokale finale 2

Dani Mimaroglu uit groep 8 van basisschool De Jonge Helden is door de jury gekozen als winnaar van de tweede lokale finale op woensdag 31 januari. Dani las voor uit De gouden kokosnoot van Tosca Menten. Dani scoorde bij de jury hoge punten voor het tempo van voorlezen, het stemgebruik en de fragmentkeuze.
De jury bestond uit Jan Hoogenberg (directeur van de Bibliotheek Enschede), Helene Huizenga (Zuleika Verhalenverteller) en Hans Assink (columnist). 

Winnaar lokale finale 3

De derde en tevens laatste lokale finale op 14 februari in Enschede is gewonnen door Fien Maathuis uit groep 7 vande Montessorischool Het Zeggelt, locatie Meeuwenstraat. Fien las voor uit het boek 'Groot Biegel Sprookjesboek' van Paul Biegel. Ze las een fragment voor uit het verhaal 'De zoute goudvis. 

Fien werd gekozen als winnaar omdat ze een fragment met diverse humoristische tongbrekers op een vloeiende manier wist voor te lezen. De jury bestond uit Hans Assink (columnist), Harmjan Vedder (wethouder) en Wim Wolbrink (Nationale Vertelschool).