Gratis én zonder boetes tot 27 jaar

Gepubliceerd op: 16 juli 2024 23:00

Feestelijk nieuws! Ben je onder de 27 jaar? Dan ben je vanaf 23 augustus gratis lid van de Bibliotheek en betaal je geen boetes meer.

Met deze aanpassingen wil de Bibliotheek het leesplezier vergroten en alle kinderen en jongeren in Enschede bereiken. 

Boetevrij tot 27 jaar

Jan Hoogenberg (directeur van de Bibliotheek Enschede) legt uit waarom de Bibliotheek deze keuze maakt:

"In het drukke gezinsleven zijn er al zoveel dingen waar je aan moet denken. Door de boetes er af te halen, is een bezoek aan de Bibliotheek extra fijn. Geen vervelende verrassingen meer. Dat gaat ongetwijfeld zorgen voor meer actieve jeugdleden."

Mede door een brede samenwerking met het basis- en middelbaar onderwijs in Enschede zijn veel kinderen lid van de Bibliotheek. Nog niet iedere leerling maakt daar gebruik van. "Door het boetevrije abonnement is het voor leerkrachten makkelijker om de Bibliotheek aan te bevelen. Ook bij gezinnen die het minder breed hebben. Met zes vestigingen zitten we bovendien altijd in de buurt.”

Over eventuele negatieve gevolgen maakt de Bibliotheek zich geen zorgen. Er geldt nog steeds een uitleentermijn van 4 weken, waar je op geattendeerd wordt als je te laat bent met inleveren. Helpt dit niet? Dan krijg je de rekening voor een vergoeding en mag je het boek houden. "Dat werkt ook goed bij andere bibliotheken. We gaan er vooral vanuit dat er meer geleend gaat worden. De beschikbaarheid van materialen houden we goed in de gaten."

Gratis tot 27 jaar

De Bibliotheek neemt op 23 augustus ook afscheid van de rekening voor het lidmaatschap op je 18e verjaardag.

"Op die leeftijd heb je vaak weinig te besteden en ben je druk met andere dingen. We zien dat slechts 2% van de 18-jarigen lid blijft. Een gemiste kans." Bibliotheek Enschede maakt het lidmaatschap gratis tot 27 jaar en bedient hiermee een groep die al veel in de Bibliotheek te vinden is.

"Veel jongeren komen hier om te studeren. Met dit gratis lidmaatschap kunnen ze tussendoor een mooi verhaal of een interessant boek uitzoeken. De behoefte om te lezen is er gelukkig, dat blijkt wel uit de BookTok-rage. Veel fanatieke lezers geven elkaar boekentips op social media. Titels die daar voorbij komen, doen het goed in de boekhandel en staan verrassend snel bij ons op de plank. Onze collectiespecialisten zitten er bovenop."

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen