Living library

De Bibliotheek Enschede organiseert gemiddeld één keer per jaar een Living Library. De Living Library is een evenement waarbij de bezoeker van de Bibliotheek 20 á 30 minuten het gesprek aangaat met een Levend Boek. Dat is een persoon die in het dagelijks leven regelmatig te maken heeft met bepaalde vooroordelen. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan met een transgender persoon, iemand met autisme, een ex-gedetineerd persoon.

De lezer en het boek kunnen elkaar alles vragen, zolang het maar met respect gebeurt.

Meer over de Living Library


Meedoen als Levend Boek?

Heb jij in het dagelijks leven te maken met vooroordelen, stigmatisering of discriminatie? En wil je daarover in gesprek met een ander? We zijn altijd op zoek naar nieuwe boeken en je kunt je het hele jaar door aanmelden.  

Deelname als Levend Boek is op vrijwillige basis. Er wordt goed voor je gezorgd. We zijn met veel vrijwilligers en letten samen op je veiligheid.  
Van tevoren nodigen we je uit voor een uitgebreid intakegesprek om alles over de Living Library uit te leggen en je voor te bereiden.  

Wil jij je aanmelden als Levend Boek of meer informatie over meedoen met de Living Library? Meld je direct aan via de onderstaande knop of stuur een e-mail naar: livinglibrary@bibliotheekenschede.nl

Slide 1 van 4


Helpen als vrijwilliger?

De Living Library kan niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Zij begeleiden het contact tussen de lezer en het Levende Boek, zitten bij de aanmeldbalie of de evaluatietafel.  

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? Stuur een e-mail naar livinglibrary@bibliotheekenschede.nl en wij nemen contact met je op.


Zo werkt de Living Library

  • Kom naar de Living Library bij de Bibliotheek Enschede. De datum wordt ruim van tevoren aangekondigd in de activiteitenagenda.
  • Bekijk bij de aanmeldbalie van de Living Library de catalogus met daarin de beschikbare Levende Boeken. Aan de titel zie je met welk vooroordeel het boek te maken heeft.
  • Je geeft aan met wie je een gesprek wilt aangaan.
  • De baliemedewerker brengt jou en je gesprekspartner met elkaar in contact en legt de spelregels uit.

Een internationaal concept

Het concept van de Living Library is oorspronkelijk ontwikkeld in Copenhagen, Denemarken, in het jaar 2000. Het vond plaats op het festival Roskilde en het werd georganiseerd door een groep jongeren. Mede dankzij de Raad van Europa werd het concept verspreid in Europa en vindt het nu in vele landen plaats.